Eten en drinken in Vietnam

Reizen naar Vietnam betekent dat je veelal te maken krijgt met de lokale keuken. Voor liefhebbers van Aziatische keukens is het een leuke ontdekkingsreis door een keuken die in Nederland veelal vrij onbekend is. Natuurlijk kennen Nederlanders wel de Vietnamese loempia’s die in de karretjes in de Nederlandse straten verkocht worden, maar deze gefrituurde loempia’s zijn niet de enige loempia’s die je in Vietnam tegenkomt. Erg lekker zijn bijvoorbeeld ook de verse loempia’s die gemaakt worden met vellen van rijstpapier, noodles, groente en iets van vlees, vis of schaaldieren.

Op deze pagina lees je alles over eten en drinken in Vietnam.
Je kunt overal eten, maar pas wel op

Als je door Vietnam reist dan krijg je het gevoel dat men hier overal aan het eten is. Dat komt vooral omdat locals heel veel op straat eten. Verkoopsters van marktkraampjes zitten bij hun waren te eten, mensen die op kantoor werken brengen hun lunchtijd vaak al etend op straat door en ook het aanbod van eetkraampjes en restaurants is enorm groot. Dat geldt vooral voor grote steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi. Als je op een bepaald moment van de dag trek hebt dan kun je vrijwel altijd op korte afstand wel iets vinden waar je wat te eten kunt kopen.

Er zijn grofweg drie mogelijkheden om iets te eten: in restaurants (van heel simpel tot vrij luxe), bij eetkraampjes op straat of je kunt wat kopen bij lopende of fietsende verkopers en verkoopsters. Toeristen eten vooral bij restaurants. Daarmee wordt eigenlijk iedere plek bedoeld die iets heeft wat op een keuken lijkt. De hygiëne is hier gemiddeld genomen beter (garantie heb je nooit) en vaak zijn er ook betere mogelijkheden om te zitten. Een simpel restaurant hoeft vaak niet zoveel duurder te zijn dan op straat eten. Zeker voor Westerse begrippen zijn veel restaurants ronduit goedkoop. Een lunch of diner voor 2 tot 5 euro inclusief drankje is in veel gevallen prima mogelijk. Dat geldt zeker als je je tot de Vietnamese keuken beperkt. Een goed gevulde noodlesoep eet je vaak al voor 2 tot 3 euro.

Je kunt overal eten

Aanlokkelijk is het om op straat te eten. Het aanbod van verkopers van eten op straat is enorm, vooral in de steden. De smaak is vaak prima en de prijzen zijn laag. Omdat vlees en vis vaak slecht gekoeld zijn, alle keukengerei op straat schoongemaakt worden en groenten en kruiden niet met mineraalwater schoongemaakt worden gelden er voor eten op straat wel gezondheidsrisico’s voor toeristen die dergelijke omstandigheden niet echt gewend zijn. We zullen niet zeggen dat je niet op straat moet eten, maar houd er wel rekening mee dat je reizigersdiarree op kunt lopen of zelfs voedselvergiftiging als je serieuze pech hebt.

Wij hebben het zelf overigens meegemaakt dat we in Ho Chi Minh City in de backpackerswijk ergens gingen lunchen en dat het eten niet in de eigen keuken klaargemaakt werd, maar door de dame die in het steegje ernaast zelf soep maakte. Een deel van onze groep heeft het vlees dat er in zat niet opgegeten, want dat was duidelijk rauw voordat het de soep in ging. Dat kon je zien omdat het deel van het vlees dat boven het vocht uitstak nog rauw was. Van onze groep die tijdens deze smaakvolle lunch uit tien mensen bestond is er niemand ziek geworden door deze soep. Alles wat gekookt is, is veel minder risicovol.

Op straat zie je ook mobiele verkopers van fruit, gebakken producten en andere lekkernijen. Hierbij geldt dat alles wat in de schil zit (bijvoorbeeld bananen) of gebakken is (bijvoorbeeld Vietnamese donuts) niet alleen erg lekker is, maar door toeristen doorgaans prima te eten is. Schroom daarom niet om bij de wandelende, fietsende en snorrende verkopers of verkoopsters wat te kopen.

maar pas wel op

Tripadvisor

Goede reviews op de Tripadvisor website zijn goud geld waard in Vietnam. Een top-10 vermelding als restaurant op Tripadvisor is succesvoller dan een goede locatie. Zo hebben wij twee keer in een steegje gegeten op plekken waar je niet zomaar terecht komt. De goede recensies werken echter als een magneet op toeristen die op zoek zijn naar een goede plek om te eten. In het straatbeeld zie je dan ook regelmatig het logo van Tripadvisor gebruikt worden om klanten te lokken. Check voor de zekerheid wel even de actuele vermeldingen op Tripadvisor. Weet ook dat een hoge positie geen garantie biedt op een betere maaltijd, maar dat de kans wel groter is dat je een tevreden klant zult zijn.De Vietnamese keuken

In Vietnam kun je heerlijk eten. De Vietnamese keuken is een Aziatische keuken waarbij rijst, noodles en soep de belangrijkste basis vormen. Wie de Thaise keuken gewend is die zal merken dat de Vietnamese keuken minder pikant is. Wel worden er volop kruiden en specerijen gebruikt zoals munt, steranijs, citroengras, munt, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Smaakmakers zoals rode peper, limoen en knoflook zijn ook veel gebruikt in de Vietnamese maaltijden. Deze spullen komen vrijwel altijd van de vele markten en groentenstalletjes af. De doorloopsnelheid van de producten is vaak zeer hoog, waardoor je eigenlijk altijd met mooie verse spullen te maken hebt.

Het meest gegeten gerecht in Vietnam is ‘pho’. Dit is noodlesoep waar behalve noodles ook vlees, kip of vis en groenten aan toegevoegd worden. De gebruikte bouillon is vaak erg smaakvol, doch niet pittig. Je kunt de soep zelf pikanter maken door er stukjes verse rode peper aan toe te voegen. Pho kun je op alle momenten van de dag eten en is een goedkoop gerecht. Vaak betaal je niet meer dan twee euro voor een goed gevulde noodlesoep. Omdat alles verhit wordt tot het kookpunt is pho bacteriologisch gezien een redelijk veilige keuze. Grootste risicofactor zijn rauwe kruiden en groentes die erbij geserveerd worden. Je weet immers niet of deze niet afgespoeld zijn met mineraalwater of met kraanwater.

pho - een Vietnamese maaltijdsoep

Rijst wordt ook veel gegeten in Vietnam. Als je een vlees-, vis- of groentegerecht besteld dan wordt er vrijwel standaard gestoomde rijst bij geserveerd. De rijst wordt meestal kleverig opgediend zodat het goed met stokjes te eten is. Ook kun je allerlei soorten gebakken rijst eten. Veel gegeten is gebakken rijst met groenten of ei of zeevruchten. Gebakken noodles wordt ook redelijk vaak aangeboden, maar minder dan rijst. Als top-3 rijst verbouwend land ter wereld geniet rijst de voorkeur onder de locals. De noodles zijn ook vaker van rijstmeel gemaakt in plaats van tarwe. Dat heeft alles te maken met beschikbaarheid en prijs.

loempia's

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken zijn de loempia’s. Deze kun je in Vietnam op heel veel verschillende manieren eten. In de basis zijn er twee soorten: verse loempia’s en gefrituurde loempia’s. De verse loempia’s worden gemaakt van rijstvellen die gevuld worden met dunne noodles, groente, kruiden en iets van vlees, vis of schaaldieren. Als sausje kan er chilisaus (loempiasaus) bij geserveerd worden die meestal vers bereid is, maar ook zie je regelmatig nuoc nam (vissaus) op tafel verschijnen. Naast de verse loempia’s worden er ook verschillende soorten gefrituurde loempia’s aangeboden. Dat lijkt meer op de loempia’s zoals wij ze kennen. Vaak worden ze bereid met rijstvellen in plaats van loempiavellen die van tarwebloem gemaakt zijn. De vulling kan bestaan uit groentes, seafood of vlees. Ook zie je complete garnalen aangevuld met wat krabvlees als loempiavulling.

gefrituurde loempia's

Dankzij de Fransen zie je ook brood in de Vietnamese keuken. In het noorden zie je verschillende patisserieën met heerlijk gebak en koeken. Ook zie je daar de baguette in het straatbeeld. In heel Vietnam zie je echter de belegde broodjes (bahn mi) die gebaseerd zijn op witte broodjes die gevuld kunnen zijn met van alles en nog wat. Heel erg lekker als lunchgerecht!

bahn mi

Nog twee typisch Vietnamese gerechten zijn de stoofpotjes en de hot pots. Stoofpotjes worden geserveerd in een kleien pot (clay pot) en zijn vaak erg aromatisch. Door het stoven is het vlees vaak een stuk malser dan wanneer je gewokte vleesgerechten bestelt. Een absolute aanrader!

Lekker bezig zijn met je maaltijd kan door een ‘hot pot’ te bestellen. Dit is fonduen op z’n Vietnamees. Als basis wordt hete bouillon gebruikt waar je je vlees, vis en groentes lekker in dipt om te garen. Een hotpot bestel je normaal gesproken voor 2 personen, waarbij de fondue tussen jullie in komt te staan.

Fastfood en internationale gerechten

Door het toenemende toerisme en de groeiende invloed van buitenaf zie je steeds vaker internationale gerechten op het menu staan zoals spareribs, hamburgers, biefstuk (meestal geïmporteerd uit Australië), spaghetti, pizza, frietjes en zelfs Duitse worst. Dit is met name in de grote steden en in plaatsen waar redelijk veel toeristen komen. Op plekken waar veel Russen vakantie vieren zie je ook dat de Russische keuken aangeboden wordt. Dat is bijvoorbeeld zo in Nha Trang.

Ook de westerse ketens rukken langzaam maar zeker op in Vietnam. In steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi zie je McDonalds, Burger king, KFC en Domino’s in het straatbeeld verschijnen. Of dat een positieve ontwikkeling is, is de vraag. Niet iedereen zit te wachten op dit soort fast food restaurants.

De vis wordt niet duur betaald

Vis wordt in Europa steeds duurder. De teruglopende visstand en allerlei quota en regels rondom de visvangst zorgen ervoor dat verse vis in Nederland gewoon ronduit duur geworden is. Zo niet in Vietnam. Vis- en schaaldieren worden hier nog steeds op grote schaal gevangen. De visvangst vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie en zowel vis als schaaldieren staan veelvuldig op het menu in Vietnam. Er zijn weinig plekken ter wereld waar je zo weinig betaalt voor verse garnalen, krab en kreeft. Als je een liefhebber bent dan zul je in Vietnam zeker smullen van de verschillende zeedieren en zeevruchten.

De vis wordt niet duur betaald

Ander vlees

In Vietnam wordt vooral kippenvlees, rundvlees en varkensvlees gegeten. Daarnaast zie je ook geitenvlees en lamsvlees geregeld op de kaart staan. Wie eens wat anders wil eten die kan vrij goedkoop kikkers eten. Ook krokodil en slang is verkrijgbaar in verschillende restaurants. In Nha Trang zie je complete krokodillen aan het spit draaien voor de restaurants die zich vooral op de toeristen richten. Wie bang is om hond of kat geserveerd te krijgen die moet weten dat deze twee diersoorten wel gegeten worden, maar zelden door toeristen. Ook is het geen gemeengoed in restaurants en eetstalletjes. Zo worden honden in Vietnam ook gewoon als huisdier beschouwd en zal men nooit zijn of haar eigen huisdier opeten. Ook worden er zelden honden of katten gekidnapt bij buren om vervolgens in de pan te laten belanden. Het meeste hondenvlees dat in Vietnam gegeten wordt, wordt vanuit Thailand geïmporteerd. Het wordt om twee redenen gegeten: vanwege de specifieke smaak en vooral omdat het eten van hondenvlees aan het einde van een lunar-maand geluk zou brengen in de daarop volgende maand.

krokodil

Vruchten

Fruit gedijt goed in het vruchtbare landschap van Vietnam. Er wordt daardoor veel fruit verbouwd. Een deel daarvan wordt geëxporteerd (Vietnam behoort tot de grootste exportlanden van tropisch fruit), maar er wordt ook heel veel fruit gegeten in Vietnam. Een vrucht die je veel aantreft is de pitahaya. Lokaal wordt dit ‘dragon fruit’ (drakenvrucht) genoemd. De schil is hard en paars. Het vruchtvlees is wit met zwarte pitjes. Het vrij zachte vruchtvlees is lichtzoet en aangenaam van smaak. Je treft dit fruit bij vrijwel ieder ontbijtbuffet in Vietnam aan.

Ook bananen worden veel gegeten. In Vietnam is het een kleinere variant (iets kleiner dan de helft van de bananen die we in Nederland in de supermarkten aantreffen). Volgens ons zijn ze iets minder melig en mede daardoor smaakvoller. Andere vruchten die je volop aantreft zijn papaya, mango, ananas, kokos en mandarijnen. Ook watermeloen, waterappel en doerian zie je veel in Vietnam verkocht en gegeten worden.

Vruchten

Eetgewoontes

Men kent in Vietnam niet zoveel etiquette rondom het eten. Men eet met stokjes (chopsticks) en als je soep eet natuurlijk ook met een lepel. In restaurants krijg je vaak ook een vork erbij als je een westerling bent. Je hoeft daar dus niet om te vragen als je niet zo handig bent met stokjes. Het produceren van geluiden zoals slurpen is niet ongewoon.

Als je met meerdere mensen gaat eten dan is het gebruikelijk om één gerecht meer te bestellen dan het aantal personen dat aan tafel zit. Ben je met zijn vieren, dan bestel je vijf gerechten. De gestoomde rijst wordt hierbij niet meegeteld. De oudste aan tafel bestelt en begint ook als eerste met eten. De westerse manier van eten bestellen (per persoon) zie je ook steeds meer. Vooral op plekken waar vooral toeristen eten is dat inmiddels meer gebruikelijk. Het delen van een rekening is bij groepen vaak geen enkel probleem.

Kookworkshops

Wat is er nou leuker dan het zelf Vietnamees leren koken? Door heel Vietnam worden er aan toeristen kookworkshops gegeven waarbij je de basis van de Vietnamese keuken leert kennen. Een kok legt je uit hoe je gerechten moet bereiden en doet alles voor, waarna je zelf aan de slag gaat. Op deze manier ben je een paar uurtjes gezellig en leerzaam bezig met eten. Door de recepten mee naar huis te nemen kun je eenmaal terug in Nederland of België de lekkernijen nogmaals maken. Leuk als je gasten krijgt die jouw fotoalbum van de Vietnam-vakantie komen bewonderen. Houd er wel rekening mee dat je voor redelijk wat ingrediënten naar een toko (Aziatische winkel) zult moeten omdat de supermarkt ze niet in het assortiment heeft.

Kookworkshops

Alcohol

Op het gebied van alcoholische dranken kun je vrijwel alles krijgen in Vietnam. Er wordt vooral voor bier gekozen. Dat is verfrissend en goedkoop. Er is een vrij grote verscheidenheid aan goede lokale bieren zoals Tiger, Larue, Saigon, Huda en 333. Onze favoriete dorstlesser was de Tiger Chrystal. Dit frisse biertje wordt als een lokale tegenhanger voor Corona bier gezien. Er zijn echter twee grote verschillen: Tiger Chrystal is duidelijk lekkerder en in Vietnam meer dan de helft goedkoper dan Corona. Internationale bieren die je veel aantreft zijn Heineken en in wat mindere mate Carlsberg en Budweiser. Ook worden er in biercafés wat Belgische bieren aangeboden.

333 bier

Wijn is verkrijgbaar in restaurants. Niet in alle restaurants, maar in de steden zie je redelijk vaak wijn op de drankenkaart verschijnen. De buitenlandse wijnen worden vaak alleen maar per fles verkocht en zijn verhoudingsgewijs duur. Je betaalt door de hoge belastingen meer voor een fles wijn in Vietnam dan in Nederland, terwijl Vietnam gemiddeld gezien een goedkoop land is. Lokale wijnen worden vaak wel per glas aangeboden en zijn wat goedkoper. Van een echt koopje is er dan nog geen sprake. De kwaliteit van de Vietnamese wijnen is matig.

Geïmporteerde sterke dranken zijn ook wat duurder dan bier. De prijzen voor cocktails vallen echter nog alleszins mee als je het vergelijkt met andere vakantiebestemmingen. Vaak is er een vrij ruim aanbod van internationale cocktails met klassiekers als de Singapore Sling, de Mojito, de Cuba Libre en de Long Island Iced Tea op de kaart. Er geldt geen minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol in Vietnam.

Andere dranken

Vietnam kent een vrij rijke koffiecultuur. In de steden zie je veel koffieshops die daar echt om koffie draaien. Er worden veel goede koffiesoorten verbouwd in Vietnam zelf. Dat je van een goede bak leut kunt genieten is daarom een feit. Koffie kan in allerlei varianten gedronken worden.

Op het gebied van frisdranken zul je vooral cola (Coca Cola en Pepsi), Sprite, 7-Up en tonic aantreffen. Ook sodawater is vrijwel overal te koop. Daarnaast zie je icetea en Fanta op veel plekken verkocht worden. Voor liefhebbers van vruchtensap zijn er heel wat lekkere soorten vers vruchtensap te verkrijgen.