Bezienswaardigheden in Vietnam

Als je naar Vietnam reist dan doe je dat vrijwel zeker niet om de hele vakantie op het strand te gaan liggen. Daarvoor heeft het land veel te veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en allerlei andere bezienswaardigheden. Om een goede indruk van het land te krijgen ontkom je er eigenlijk niet aan om een rondreis door Vietnam te maken. Het gros van de toeristen doet dat dan ook. Mocht je zelf je reis samenstellen dan zouden we in ieder geval aan willen raden om een aantal van de bezienswaardigheden en steden te bezoeken die op deze pagina beschreven staan. Je zult dan een onvergetelijke vakantie in Vietnam beleven.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Vietnam bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Vietnam.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Vietnam
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Vietnam via GetYourGuide

Hanoi

Evenals de stad Hue, heeft ook Hanoi veel schade geleden tijdens de Vietnamoorlog. Het Franse leger hield hier behoorlijk thuis en liet een spoor van vernieling achter. Na de oorlog werd de stad Hanoi omstreeks 1976 officieel tot hoofdstad van Vietnam benoemd. Hanoi is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste steden van het land. Moderne wolkenkrabbers als de Keangnam Hanoi sieren tegenwoordig de skyline van deze stad op de oevers van de rode rivier. Parken worden hier gebruikt om er de rust op te zoeken en/of in de vroege ochtend om er een sport te beoefenen. Je kunt er heerlijk rondstruinen in de sfeervolle doch drukke winkelstraten of een bezoek brengen aan het mausoleum van Ho Chi Minh, de Vietnamese revolutionaire communistische leider en president die alom vereerd wordt in het land, of een bezoek brengen aan musea als het Etnologische Museum van Vietnam ‘Bảo tàng & Cộng đồng’.

Meer info over Hanoi

Hanoi

Sapa en de rijstvelden

In de noordelijke regio van Vietnam ligt de plaats Sapa. Dit deel van Vietnam staat bekend om de werkelijk schitterende landschappen, de frisse berglucht, uitgestrekte rijstvelden, het Hoang Liengegebergte en de traditionele Hmong bevolking. Regelmatig worden er in de weekenden en soms om doordeweekse dagen makten gehouden. Behalve verse producten worden er op deze Sapa Market dan ook handgemaakte sieraden, kleding en ander koopwaar aangeboden. Ondertussen is de plaats behoorlijk toeristisch geworden. De omgeving van Sapa is uitermate geschikt voor het maken van mooie wandeltochten.

Halong Bay

De oprijzende kalkstenen monolieten rotsformaties van Halong Bay zijn een welbekende plek in Vietnam. Deze rotspartijen, waarvan sommigen bedekt zijn met groene heuvels, worden gezien als kleine eilanden met ieder een eigen naam. Vaak is de naam van een eiland terug te leiden naar de vorm van de rotsen. Onder sommige metershoge steile rotswanden bevinden zich spectaculaire grotten. De meest indrukwekkende hiervan is de Hang Đầu Gổ. Een andere bezienswaardigheid in Halong Bay zijn de drijvende vissersdorpen. Halong Bay telt vier drijvende dorpen, Ba Hang, Cống Tàu, Cửa Vạn en Vông Viêng. Sinds 1994 behoort Halong Bay tot de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt het gezien als één van de meest bewonderenswaardige toeristische bestemmingen van Vietnam.

Meer info over Halong Bay

Halong Bay

Phu Quoc

De meest idyllische stranden van Vietnam bevinden zich in het zuiden en dan met name rondom het eiland Phu Quoc. Zowel het strand als het eiland op zich zijn een bezienswaardigheid. Je kunt er onder andere genieten van een prachtig koraal rif, de heerlijke stranden bij Sao Beach of Truong Beach. Cultuur snuiven bij de vele tempels en pagodes zoals de Hung Long Tu Pagode en de Dinh Cua Rock tempel. Je kunt er een wandeling maken in Phu Quoc National Park en/of een bezoek brengen aan Coconut Tree Prison, waar allerlei gruwelijkheden hebben plaatsgevonden tijdens de Vietnamoorlog. De diversiteit van het eiland Phu Quoc is misschien nog wel de grootste verrassing.

Cu Chi Tunnels

In verschillende films die er zijn gemaakt over de Vietnamoorlog, komen de tunnels terug. Middels deze soms zeer smalle tunnels slaagde het Vietnamese leger er in om te ontsnappen of om er juist aanvallen mee voor te bereiden. De Cu Chi Tunnels van Ho Chi Minhstad (Saigon) vormen dan ook een realistisch beeld uit die tijd. Je kunt hier nu zelf ervaren hoe de harde levensomstandigheden er in die tunnel uitzag en onder wat voor omstandigheden sommige militaire operaties werden uitgevoerd. Het gangenstelsel, wat uiteindelijk zo’n driehonderd kilometer telde, bestond uit verschillende lagen met daarin een ziekenhuis, slaapruimtes, vergaderzalen, voedselopslagplaatsen en zelfs theaters. Maar ook valkuilen, doodlopende gangen en andere trucs werden hier uitgevoerd om indringers te misleiden en tegen te houden. De Cu Chi Tunnels zijn inmiddels ingericht als museum waarin bezoekers eigen ervaringen op kunnen doen.

Cu Chi Tunnels

Citadel van de Ho-dynastie

Al in de vijftiende eeuw werd er in de provincie Thanh Hóa een militaire citadel gebouwd met maar liefst vier toegangspoorten. De Thanh Hóa wordt ook wel Hồ Castle genoemd. Het kasteel werd in rap tempo gebouwd. Men deed er destijds drie maanden over. De ligging werd daarbij zorgvuldig gekozen. De omliggende rivieren en bergen zorgden voor een natuurlijke verdedigingsstrategie. Inmiddels is de citadel van de Ho-dynastie onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.Nationaal park Phong Nha-Ke Bàng

Het schitterende Phong Nha-Ke Bàng National Park behoort zeker tot de mooiste parken van Vietnam. Dit bijna negenhonderd vierkante kilometer tellende park is voorzien van een eeuwenoud karstgebergte, ondergrondse rivieren, tientallen verschillende tempels en vele mysterieuze grotten. Eén van de laatst ontdekte grotten is de Hang So’n Đoòng grot bij de grens met Laos. Hier is zelfs een ondergronds tropisch regenwoud te ontdekken. Maar ook Paradise Cave moet zeker de moeite waard zijn. In het aangrenzende Hin Namno reservaat zijn tevens allerlei diersoorten te ontdekken, waaronder kleurrijke vogelsoorten, olifanten, tijgers en apen. En nog altijd worden en nieuwe dieren ontdekt.

Meer info over Phong Nha-Ke Bàng

Hoi An

Iets ten zuiden van de stad Da Nang ligt de kleurrijke kustplaats Hoi An. Met name tijdens de zestiende en zeventiende eeuw beleefde de koloniale stad Hoi An gouden tijden als handelsstad. Tegenwoordig genereren ze meer inkomsten in de toeristische sector. De unieke gebouwen zoals de Phung Hung House uit die tijd alsmede de Quan Cong tempel en de prachtige historische Japanse brug zijn waardevolle erfenissen uit het verleden. In het oude centrum kun je leuke winkeltjes bezoeken en zelfs kleding op maat laten maken. Niet voor niets staat Hoi An geregistreerd als werelderfgoed van Unesco.

Meer info over Hoi An

Hoi An

My Son ruïnes

Ergens aan het eind van de negentiende eeuw werd de stad My Son ontdekt door de Franse Ontdekkingsreiziger Camille Paris. Daarna heeft de archeoloog Ernest Jean Henri Parmentier zijn kennis en kunde ter plaatse gebracht om alles te inventariseren. Tussen de vierde en de dertiende eeuw was My Son een spirituele plek voor het hindoeïsme en de politieke hoofdstad van het Champa koninkrijk. Verschillende opgravingen hebben een aantal tempels en ruïnes opgeleverd die dit bevestigen. Inmiddels zijn er zo’n twintig tempels die redelijk in tact zijn. Behalve de tempels, torens en ruïnes is er ook een ruimte ingericht als museum. Hierin bevinden zich een aantal voorwerpen die tussen de heiligdommen gevonden zijn. Sinds 1999 is My Son onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.

Ho Chi Minh City

Het voormalige Saigon werd sinds de beëindiging van de Vietnamese oorlog in 1976 omgedoopt tot Ho Chi Minh City. De stad werd hiermee vernoemd naar de revolutionaire strijder Ho Chi Minh, wiens graf inmiddels een bedevaartsoord is geworden. Ho Chi Minh City is een moderne stad waarin hyper moderne gebouwen als de Bitexco Financial Tower en historische tempels als taoïstische tempel Chùa Bà Thiên Hậu hand in hand gaan. En ook het in Frans koloniale stijl opgetrokken stadhuis is een mooi voorbeeld van diverse architectuur die er te bespeuren is. Het dagelijkse leven is al zijn geuren en kleuren te beleven en te ervaren in de markthal Bến Thành. Zowel de toeristen als de lokale bevolking komt hier graag voor de dagelijkse inkopen. Het pretpark Suối Tiên, de Notre Dame kathedraal, de levendige Ton Duc Thang straat en het avond en nachtleven aan de Nguyen Hue boulevard zijn vervolgens weer andere leuke bestemmingen binnen de grenzen van Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City

Dalat

Iets ten zuidwesten van Nha Trang ligt de stad Dalat. Het niet al te warme klimaat van Dalat zorgde als tijdens de negentiende eeuw voor veel bezoekers uit de regio. Kort daarna ontsprong het zelfs als bergresort voor de gefortuneerden. Tegenwoordig is het nog altijd een populaire vakantiebestemming waar men kan genieten van het heerlijke Xuan Huongmeer, culturele bezienswaardigheden als het zomerpaleis van Bao Dai, de Lam Ty Nipapgode en het opmerkelijke bouwwerk Hang Nga. Dalat wordt ook veelvuldig bezocht om de sfeervolle markt die er wekelijks wordt gehouden. Waarschijnlijk ruik je de lekkernijen die er bereid worden om meters afstand al.

Mekong Delta

Er is eigenlijk maar één manier om een goede indruk van de Mekong Delta te krijgen en dat is per boot. De Mekong rivier mondt met verschillende kanalen uiteindelijk uit in de Zuid-Chinese Zee. Langs de Mekong Delta liggen bekende steden als Caí Bè, Cần Thơ, Mỹ Tho en Vĩnh Long. De omgeving van de Mekong Delta staat bekend als één van de meest productieve agriculturen in Vietnam. Het leent zich bijvoorbeeld goed voor rijstakkers. Hiervandaan worden dan ook behoorlijke hoeveelheden rijst geëxporteerd. Op de drijvende markt van Cần Thơ wordt ook dagelijks druk handel gedreven. Verschillende bootjes zijn gevuld met verse producten, soep en andere maaltijden. Het vormt een kleurrijk geheel.

Meer info over de Mekong Delta

Mekong Delta

Perfume Pagoda

Het Boeddhistische tempelcomplex in Hanoi staat bekend als Huong Pagoda. De tempels werden gebouwd in de Huong Tich grot. Tegenwoordig is dit gebied de plaats waar religieuze festivals worden gevierd. Sommige van deze festivals duren wel drie maanden. Het meest centrale deel van de Huong Pagoda of Perfume Pagoda is de Chua Trong. De honderdtwintig treden die de weg leiden naar de tempel zijn vrijwel altijd druk. Allerlei bezoekers maken offers, nemen er foto’s of genieten er van het uitzicht. Pelgrims komen er om te bidden tot Quan Am, de godin van genade. De meeste bezoekers komen aan per boot vanuit het dorpje My Duc.

Hué

De stad Hue ligt in het midden van Vietnam, niet ver van de luchthaven Phu Bai. De historie van Hue vertelt het verhaal over de Nguyen Dynastie waarin keizers een invloedrijke rol vervulden. Hue vervulde in die periode een rol als politiek, cultureel en religieus centrum van Vietnam. Helaas werden er ook minder mooie momenten beleefd. De Vietnamoorlog die kort daarna startte in 1955 is hier een juist voorbeeld van. Door de centrale ligging heeft Hue hierin heel wat moeten incasseren. Veel van de historische bezienswaardigheden werden tijdens de Amerikaanse bombardementen dan ook verwoest of raakten zwaar beschadigd. Inmiddels is de stad Hue overeind gekrabbeld en wordt het mede dankzij deze geschiedenis veelvuldig door toeristen bezocht. Je kunt er onder andere paleizen in Tu Cam Thanh (de Verboden Stad), keizerlijke graftombes, ondergrondse tunnels, de Thiên Mu Pagoda en enkele musea, waaronder het Hue Royal Antiquities Museum bezoeken. Sinds 1993 behoort de stad Hue tot de werelderfgoedlijst van Unesco.

Meer info over Hué

Hue

Nha Trang

De tropische eilanden bij Nha Trang zijn echte toeristische trekpleisters. Veel bezoekers komen naar Nha Trang om er te snorkelen, te duiken of gewoon te genieten aan één van de prachtige stranden van deze stad. Ook het hindoeïstische bouwwerk Po Nagar aan de monding van de rivier de Cai en de Long Son Pagode met het meters hoge Boeddha beeld kunnen dagelijks op veel bekijks rekenen. Dit bijzonder stukje historische architectuur is afkomstig uit de tijd van het Champa Rijk in de zesde of zevende eeuw. Nha Trang is verder een gemoedelijke stad met goede hotels, gezellige uitgaansgelegenheden en het heerlijke verkoelende Vinpearl waterpark Hang Son Doong grot.

Meer info over Nha Trang

Rijstvelden

Vietnam is een land waar men zowel als ontbijt, lunch of diner een portie rijst voorgeschoteld krijgt. De hoeveelheid rijstvelden passen daarom uitstekend in het landschap. De rijstvelden van Vietnam zijn heel goed herkenbaar aan de kleur en de vorm. De intense groene velden zijn vaak trapsgewijs gevormd en steken bijzonder fraai af tegen de bergachtige omgeving. De meeste rijstvelden bevinden zich in de omgeving van de Mekong rivier. Door deze rivier kan er meestal zo’n drie keer per jaar rijst geoogst worden, want rijst heeft nu eenmaal veel water nodig. Vietnam behoort tot grootste rijstexporteurs ter wereld.

Rijstvelden

Ba Be National Park

Ten noorden van de stad Hanoi bevindt zich het Nationale Park Ba Be. Hoewel je meerder dagen in dit park kunt slijten, is er op één dag ook heel veel moois bewonderen. Zo kun je in Ba Be National Park fantastische watervallen bezoeken waaronder de Dau Dang watervallen en de majestueuze Ban Gioc Waterfalls. Kun je er spannende grotten bezoeken zoals de Nguom Ngao grot en de Puong grot, die ook wel bekend staat als ‘Đông Puông’. Het ruim vierhonderdvijftig hectare tellende meer nodigt vervolgens uit voor een heerlijke duik. En de flora en fauna in de omgeving is behoorlijk fotogeniek te noemen. Ook de lieflijke dorpjes Bo Lu Village en Pac Ngoi Village leveren een mooie bijdrage op. Ba Be National Park is mede hierom erg geliefd onder vrijwel alle bezoekers.

Marble Mountains

De kalkstenen rotsformaties ten zuid-oosten van de plaats Danang zijn heel bekend in Vietnam. Ze worden de Marble Mountains genoemd. In het Vietnamees noemt men deze bergen ‘Ngũ Hành Sơn’ wat vijf elementen betekend. De grotten die al eeuwen lang in deze rotsformaties bestaan, worden veelal als heilige plaatsen gezien. Ook zijn er verschillende Boeddhistische begraafplaatsen te vinden. Aan de voet van de Marble Mountains ligt het dorp Non Nuoc Village. Hier kun je allerlei stenen producten kopen en andere handgemaakte souvenirs.

Meer info over de Marble Mountains

Marble Mountains