Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Vietnam op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Vietnam vind je terug op de vele Vietnam sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Vietnam of één van de vakantiebestemmingen in Vietnam kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.




Alarmnummers

De noodnummers in Vietnam zijn 113 voor de politie, 114 voor de brandweer en 115 voor de ambulance. Mocht je consulaire hulp nodig hebben dan kun je terecht bij de Nederlandse Ambassade in Hanoi of het Nederlands Consulaat in Ho Chi Minh City.

Criminaliteit

Vietnam is gemiddeld genomen een veilig land waar de mensen vriendelijk zijn naar toeristen toe. Toch kun je ook hier te maken krijgen met verschillende vormen van criminaliteit. Immers zitten ook hier onder de vele goeden enkele kwaden die erop uit zijn om je geld en dure bezittingen in handen te krijgen. Dat doen ze op verschillende manieren. Zakkenrollerij is de meest voorkomende manier. Pas vooral op in grote steden en bij toeristische attracties. Gauwdieven slaan het liefste toe op drukke plekken. Tasjesroof komt vooral in grotere steden zoals Ho Chi Min City of Hanoi relatief veel voor. Ze rukken je tas van je lijf en gaan er vaak op brommers vandoor. Een kleine kans dat je de dief nog kunt achterhalen.

Grote sommen geld, smartphones, dure camera’s, gouden sieraden en dure horloges werken als een magneet op dieven. Zorg ervoor dat ze amper tot geen kans krijgen om bij deze spullen te komen.

Een populaire methode om toeristen te beroven is door ze uit te nodigen, bijvoorbeeld om bij locals thuis wat te komen eten of drinken. Hoe goed dit ook bedoeld lijkt, vaak is het een lokmiddel om de toerist vervolgens te drogeren en te beroven.

Criminaliteit

Documenten & visa

Je hebt een geldig paspoort en een visum nodig om Vietnam te bezoeken. Je paspoort moet tenminste nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Vietnam. Voor het visum zijn er vier opties. De eerste is een ‘Visa on Arrival’. Je ontvangt je visum pas na aankomst in Vietnam. Je moet dan wel eerst een visumautorisatiebrief hebben die je meeneemt naar Vietnam. Deze brief kun je regelen via www.visumvietnam.nl, waarna je ter plaatse in Vietnam je werkelijke visum krijgt. In Vietnam betaal je (contant!) de stempelkosten van $ 25,- voor een ‘single entry’ visum of $ 50,- voor een ‘multiple entry visum’. De kosten mogen ook in Vietnamese Dong voldaan worden. Een ‘Visa on Arrival’ kan alleen maar als je per vliegtuig Vietnam binnenkomt.

Een andere manier is vooraf je visum in Nederland of België regelen. Dat kun je zelf doen via de ambassade van Vietnam in Den Haag. Je kunt ook een gespecialiseerd visumkantoor gebruiken die de aanvraag voor je visum aanvraagt. Houd rekening met een verwerktijd van een paar dagen. Naast de visumkosten zelf betaal je ook een servicetoeslag. Deze varieert per kantoor en vaak ook per verwerktijd. Je kunt een toeristenvisum aanvragen voor 1 of 3 maanden. Daarnaast kun je kiezen voor een ‘single entry’ of een ‘multiple entry’ visum.

De derde manier is je visum regelen vanuit een buurland van Vietnam. Dat wordt vooral veel gedaan door backpackers die door Azië reizen. Vaak is dit goedkoper dan je visum vooraf in Nederland regelen.

De meest handige optie is het aanvragen van een zogenaamd e-visum voor Vietnam. Dit elektronische visum kun je zelf via internet aanvragen. Er is dus geen rit naar de ambassade of de tussenkomst van een visumbureau meer nodig. Sinds eind 2017 mogen ook houders van een Nederlands paspoort een e-visum voor Vietnam aanvragen. De kosten bedragen 25 Amerikaanse dollars per visum, die ook betaald moeten worden als je aanvraag afgewezen wordt. Je kunt je e-visum regelen via de website van de Vietnamese immigratiedienst.

Documenten & visa

Elektriciteit

In Vietnam wordt vooral gewerkt met 220 volt en de Europese stekkers en stopcontacten zoals we die in Nederland kennen. Soms kom je nog 110 volt wisselstroom tegen met de bijbehorende platte driepuntsstekkers. In dat geval heb je een adapter of zogenaamde wereldstekker nodig.
Houd er rekening mee dat de stroom uit kan vallen. Hotels hebben voor dat soort gevallen meestal een generator die na enkele minuten de stroomvoorziening overneemt.

Elektriciteit

Excursies in Vietnam regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Vietnam bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Vietnam.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Vietnam
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Vietnam via GetYourGuide

Feestdagen

Vietnam kent een groot aantal lokale festivals, feesten en ander festiviteiten. Vaak hebben deze feesten een religieuze achtergrond. Daarnaast zijn er een aantal officiële feestdagen die in heel Vietnam gevierd worden.

Dit zijn de officiële feestdagen in Vietnam:

1 januari – Nieuwjaarsdag
3 februari – Stichtingsdag van de Communistische Partij
30 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
19 mei – Geboortedag van Ho Chi Minh
27 juli – Martelarendag
2 september – Nationale Dag
25 december – Kerstmis

De data voor het Vietnamese Nieuwjaar (Tet Nguyen Dan of kortweg Tet) verspringen ieder jaar. Het valt altijd in januari of februari en is het belangrijkste feest in Vietnam. Tet wordt maar liefst 3 dagen lang gevierd.

Op de 10e dag van de 3e lunar-maand wordt Hung Vuong (Hing Koningen tempel festival) gevierd.

Op de 27e dag van de 8e lunar-maand wordt de Geboortedag van Confucius gevierd.

Op de laatste dag van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten het Wesak-feest. Dit gebeurt ook in Vietnam.

Feestdagen

Fooien

Over het geven van fooien in Vietnam heerst er veel onduidelijkheid. Oorspronkelijk past het geven van fooien niet zo in de cultuur van de Vietnamezen. Door de opkomst van het toerisme is het geven van een fooi inmiddels wel een soort van gemeengoed geworden. Sterker nog, steeds meer mensen rekenen op een fooi en schromen er zelfs niet voor om er naar te vragen als je uit jezelf niets geeft. Dat kan weleens tot ongemakkelijke situaties leiden op het moment dat je geen fooi geeft omdat het centraal via een reisleider geregeld wordt. Zo vroeg de bestuurster van een sampan in de Mekongdelta een fooi aan ons zodra ze op ongeveer een kwart van de route was. Toen ik haar zei dat ze die later zou krijgen stopte ze met roeien en ging de motor aan. Het was meteen het einde van de idyllische boottocht. De motor werd aangezet en werden met spoed naar het eindpunt gevaren.

Over restaurants en bars lezen we op sommige plekken dat 10% over de eindrekening inmiddels een normale fooi in Vietnam is. De lokale gidsen hebben ons echter verteld dat maximaal 20 tot 30 duizend Dong (ongeveer een euro) eigenlijk voldoende is. Vertrouw daarom vooral op je eigen gevoel.

Fotograferen

Je kunt in Vietnam bijna onbeperkt fotograferen. Het is niet toegestaan om op of rondom militaire installaties en terreinen te fotograferen. Ook politiebureau’s mogen niet gefotografeerd worden. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst toestemming. Niet iedereen waardeert het om op de foto gezet te worden. Zorg ervoor dat je voldoende geheugenkaartjes meeneemt naar Vietnam. Ter plaatse kun je niet altijd de juiste geheugenkaarten krijgen. Vooral de grotere en snellere exemplaren zijn niet overal zomaar te koop. De laatste generaties camera’s vereisen vaak wel de snellere memorycards.

Fotograferen

Gehandicapten

Ben je lichamelijk beperkt dan is Vietnam niet de beste vakantiebestemming die je uit kunt kiezen. Voorzieningen voor gehandicapten zijn er amper of niet getroffen. Je met een rolstoel door de straten van Vietnam begeven is een zeer lastige opgave.

Geld

In Vietnam betaal je met de dong (VND). Dit is de officiële valuta van Vietnam. Omdat je de dong officieel niet in- of uit mag voeren moet je eigenlijk ter plaatse geld pinnen of wisselen. Deze mogelijkheden zijn normaal gesproken aanwezig op de luchthavens, maar er bestaat ook een kans dat de geldautomaat niet werkt en je aangewezen bent op de wisselkantoren. Geld ter plaatse wisselen is duidelijk duurder dan direct lokale valuta uit de geldautomaat halen. Als het niet anders kan dan moet het wel. Het papiergeld bestaat uit coupures van 200 (amper gebruikt), 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 en 500.000 dong. Daarnaast heb je ook nog munten die variëren van 200 tot 5.000 dong. Als je weet dat 1 euro ongeveer 23 tot 25 duizend dong waard is, dan begrijp je dat het muntgeld en de kleinere bankbiljetten niet zoveel gebruikt worden.
Als je geld wisselt, vraag dan om veel kleinere coupures. Hiermee ontloop je het probleem dat er onvoldoende wisselgeld is als je ergens iets af moet rekenen.

Pas op met op straat wisselen. Ten eerste bespaar je amper geld ten opzichte van de wisselkantoren en banken, maar je loopt natuurlijk ook de kans om opgelicht te worden.

In Vietnam kun je vaak ook wel met Amerikaanse dollars betalen. Betaal dan zoveel mogelijk gepast en neem schone, onbeschadigde dollarbiljetten mee op reis.

Geld

Geld pinnen

Met een Nederlandse of Belgische bankpas kun je in Vietnam op verschillende plekken geld uit de geldautomaat halen. Vooral in de grotere steden vind je voldoende geldautomaten. Zorg er wel voor dat je bankpas tijdens jouw Vietnam-reis op wereldprofiel staat. Omdat geldautomaten niet altijd werken moet je er voor zorgen dat je altijd voldoende cash bij je hebt. Het beste zorg je dat je een paar honderd euro’s of Amerikaanse dollars in cash bij hebt. Dan kun je altijd nog geld wisselen als dat nodig mocht zijn.

Niet elke geldautomaat accepteert onze westerse bankpassen. Let op de logo’s die bij een ATM vermeld staan. Ook is er vaak een vrij lage opnamelimiet, waardoor je soms meerdere keren zult moeten pinnen. Aan het geld opnemen zijn kosten verbonden. Deze worden tijdens het opnameproces getoond.

Geld pinnen

Homoseksualiteit

Op het gebied van homoseksualiteit is Vietnam redelijk progressief te noemen. De rechten van homo’s worden tegenwoordig redelijk goed beschermd. De afgelopen jaren zijn er daardoor een vrij grote hoeveelheid homo’s uit de kast gekomen die daarvoor hun geaardheid nog verborgen hielden. Als je als homokoppel Vietnam bezoekt dan zul je weinig hinder ondervinden. Net als op andere plekken in de wereld merk je wel dat de acceptatie van homoseksualiteit in de grote steden veel breder gedragen wordt dan op het platteland. Daar kan er nog wel vreemd gereageerd worden.

Internet / WI-FI

Als je naar Vietnam reist ben je niet afgesloten van de digitale wereld. Er zijn immers heel veel plekken waar je door middel van WI-Fi verbinding kunt maken van het internet. Dat wordt vrijwel altijd aangeboden door restaurants, bars en hotels. Over het algemeen is de internetverbinding van goede kwaliteit. Het versturen of ontvangen van e-mails en whatsapp-berichten verloopt meestal soepel. Op sommige plekken is de verbinding zo goed dat je gemakkelijk series of films via Netflix kunt streamen.

Vietnam is een beduidend minder vrij land dan Nederland. De Communistische Partij van Vietnam (CPV) is de enige politieke partij in Vietnam en doet er alles aan om dat in stand te houden. Hierdoor wordt het internet op verschillende manieren gecensureerd en gemanipuleerd. Wil je vrije toegang tot het internet hebben en voorkomen dat de Vietnamese regering jouw internetverkeer af kan luisteren? Dan kan een VPN ( Virtueel Particulier Netwerk) de oplossing betekenen. Met een VPN kun je blokkades omzeilen en tegelijkertijd anoniem online gaan.



Kleding

Op vakantie zorg je natuurlijk voor comfortabele kleding. Hierbij houd je rekening met de eventule warmte maar ook met neerslag. Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen in Vietnam. Als toerist kun je gerust in de korte broek uit gaan eten. In de betere restaurants wordt een lange broek voor de heren wel op prijs gesteld. Om in te spelen op de verschillende mogelijke weersomstandigheden is het handig om te werken met laagjes kleding.

Mocht je heilige plekken zoals tempels gaan bezoeken dan is enigszins bedekte kleding vereist. Dat betekent geen blote schouders of knieën, zowel voor de dames als de heren. In veel tempels is het ook gebruikelijk de schoenen uit te doen vooraleer je de tempel binnentreedt.

Kraanwater

Je moet in Vietnam geen kraanwater drinken. Het leidingwater is van mindere kwaliteit dan wat we in Nederland gewend zijn. Drink je toch water uit de kraan dan loop je risico op ernstige ziektes zoals cholera. Het risico is extra hoog als er overstromingen plaats hebben gevonden. Drink dus altijd mineraalwater uit flessen. Let erop dat de flessen verzegeld zijn voordat je ze openmaakt. Veel hotels stellen een gratis flesje per persoon per nacht gratis beschikbaar aan hun gasten. Gebruik dit ook om ze tanden mee te poetsen.

Is er geen mineraalwater beschikbaar zorg er dan voor dat je water tenminste een paar minuten kookt hebt voordat je het als drinkwater gebruikt.

Vanwege de warmte is het aangeraden om extra te drinken. Waar in Nederland geldt dat je tenminste 2 liter water per dag moet drinken, daar mag je deze hoeveelheid in Vietnam gerust verdubbelen, zeker als het tropisch warm is.

Kraanwater

Metrieke stelsel

Dankzij de Fransen wordt er in Vietnam het metrieke stelsel gehanteerd. Hier wordt dus gewerkt met kilometers, kilogrammen, liters en alle afgeleiden hiervan. Je hoeft dus niet om te rekenen. Temperaturen worden aangegeven in graden Celsius.

Muggen

Als je naar Vietnam reist is er een grote kans dat je te maken krijgt met muggen. Deze parasieten zijn in ruime mate aanwezig in dit grotendeels tropische land. Muggenbeten zijn niet alleen hinderlijk; in een land als Vietnam kunnen ze ook ziektes overbrengen zoals dengue (knokkelkoorts). In een redelijk deel van Vietnam komt geen of amper malaria voor. Raadpleeg voor de zekerheid echter voor een reis naar Vietnam eerst een daarin gespecialiseerde arts om te kijken of er malariamiddelen nodig zijn in uw geval.

Knokkelkoorts komt in alle tropische gebieden voor. de mildere variant (dengue koorts) is onaangenaam maar zelden dodelijk. De zwaardere variant (dengue hemorragische koorts) is duidelijk ernstiger en kan dodelijk zijn. Deze vorm komt echter bijna alleen maar voor bij mensen die al eerder dengue opgelopen hebben. Dengue wordt overgebracht door de gelekoortsmug (Aedes aegypti) die vooral overdag actief is. Er zijn geen middelen tegen dengue. De enige manier om je te beschermen tegen de muggen is door beschermende kleding te dragen en voldoende muggenwerende middelen te gebruiken waar de werkzame stof DEET in zit.

Muggen

Natuurgeweld

In Vietnam zijn verschillende vormen van natuurgeweld mogelijk. Vanaf mei tot en met november is het orkaanseizoen, waarbij er tropische stormen en tyfoons (orkanen) voor kunnen komen. Het maakt hierbij niet uit in welk deel van Vietnam je verblijft, want het hele land ligt in het gebied waar orkaanactiviteit voor kan komen. Tijdens een tropische storm kan er sprake zijn van overstromingen, aardverschuivingen en gevaarlijke situaties op straat.

Regenval is af en toe zo hevig in Vietnam dat er overstromingen en/of aardverschuivingen voor kunnen komen. Met name de noordelijke regio Sapa is hier gevoelig voor.

Omgangsvormen

De manier waarop men in Vietnam met elkaar omgaat verschilt nogal van de directe benadering van Nederlanders. Gezichtsverlies is onacceptabel voor Vietnamezen. Dat voorkom je door een wat meer voorzichtige benadering van de locals. Met diplomatie bereik je meer dan met de Nederlandse directheid. Het verheffen van de stem en wijzen naar personen is al helemaal ‘not done’. Vaak bereik je hier juist een averechts effect mee.

Reisadvies

Het algemene reisadvies voor Vietnam is ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Veiligheidsrisico’s waar je vooral mee te maken krijgt zijn verkeersveiligheid, criminaliteit (in beperkte mate) en natuurrampen. Orkanen, overstromingen en modderstromen kunnen zorgen voor een aangepast reisadvies. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten van de Rijksoverheid. Het actuele reisadvies voor Vietnam is hier te vinden.

Reisgidsen

Een goede reisgids is zelfs in het digitale tijdperk een aangename middel om informatie over een bestemming te krijgen. Zo ook over Vietnam. Het aantal goede reisgidsen over Vietnam is helaas vrij beperkt. Een absolute aanrader is natuurlijk de Engelstalige Vietnam reisgids van Lonely Planet. Als het aankomt op goede informatie is deze reisgids nog steeds de standaard. Een fraai Nederlandstalig alternatief is de Vietnam & Angkor Wat reisgids van Capitool reisgidsen. Dit vrij dikke boekwerk staat vooral bekend vanwege de vele foto’s en illustraties bij de handig ingedeelde artikelen.

Reizigersdiarree

Een regelmatig voorkomend probleem onder toeristen die Vietnam bezoeken is reizigersdiarree. Vaak is er sprake van acute diarree als gevolg van bacteriën waar we niet zo goed tegen bestand zijn. Hoewel het eten in Vietnam vaak goed vers is kunnen ‘verkeerde’ bacteriën zorgen voor buikloop. Helemaal voorkomen is lastig. Het hanteren van een aantal regels verkleint de kans wel. Vermijd bijvoorbeeld ijsklontjes in je drinken als je niet zeker weet dat het van mineraalwater gemaakt is, pas op met rauwe groenten en fruit en wees ook voorzichtig met vlees en vis dat op straat klaargemaakt wordt. Vaak is er wel een goede doorloop van het eten, maar zeker ben je nooit. Mocht je getroffen worden door reizigersdiarree grijp dan niet te snel naar middeltjes zoals loperamide (o.a. Imodium en Diacure). Het is beter om de bacterie de kans te geven het lichaam te verlaten dan om de bacterie als het ware op te sluiten in je lijf door je spijsvertering stil te leggen. Drink zeker voldoende water als je diarree hebt en meng hier eventueel zakjes ORS doorheen.

Taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Met Engels kun je je redelijk redden in grotere steden en toeristische plekken. Oudere Vietnamezen spreken vaak ook nog Frans. De jonge generatie spreekt geen Frans. In sommige badplaatsen zoals Nha Trang wordt je in het Russisch aangesproken. De hoge concentraties van Russische toeristen zorgt ervoor dat Russisch hier meer als tweede taal gebruikt wordt dan Engels.

Als je jezelf een paar basis woordjes Vietnamees aanleert dan heb je een leuke opening naar de locals toe. Op die manier breek je al snel het ijs en kom je gemakkelijker in contact met de lokale bevolking.

Taal

Telefoneren

Bellen met je mobiele telefoon is een prijzige aangelegenheid in Vietnam. De belkosten lopen vaak al richting de twee euro per minuut. Gebeld worden is niet veel goedkoper. Houd hier rekening mee als je in Vietnam bent. Je kunt ook een lokale SIM-kaart kopen. Daarmee is het aanzienlijk voordeliger om binnen Vietnam te bellen of gebeld te worden. Het beste netwerk is MobiFone. Simkaarten voor Mobifone koop je in de verschillende telefoonwinkeltjes die je tegenkomt, maar ook in supermarkten zoals Cirkle K die je op veel plekken tegenkomt. Opwaardeerkaarten koop je op dezelfde plekken. Ook het gebruik van data is aanzienlijk goedkoper als je een lokale simkaart gebruikt. Vraag eventueel hulp bij de winkel voor het activeren en opwaarderen van de prepaid simkaart.

Telefoneren

Tijdsverschil

Als je naar Vietnam reist krijg je te maken met tijdsverschil. Vietnam ligt geheel in de tijdzone UTC +7, waardoor de tijd in heel het land hetzelfde is.

Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later.

Tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later.

Zonkracht

Omdat Vietnam dichter bij de evenaar ligt dan Nederland en België is de zon hier ook sterker. Vooral bij zonnig weer merk je dat je veel sneller verbrandt dan bij ons, maar ook bij (gedeeltelijke) bewolking kan de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt vrij groot zijn. Zorg daarom het hele jaar voor een goede bescherming door middel van kleding of antizonnebrandmiddelen. Die kun je beter vanuit Nederland meenemen. Dan hoef je er in Vietnam niet naar te zoeken.

Zonsopkomst en zonsondergang

In Vietnam is het verschil in lengte van de dagen minder groot gedurende het jaar dan in Nederland of België. Dat komt omdat Vietnam dichter bij de evenaar ligt, waardoor het verschil in dagduur tussen de zomer en de winter kleiner is. Wel komen er binnen Vietnam verschillen voor als gevolg van de uitgestrekte ligging tussen de 8e en 24e breedtegraad. In het zuiden is het verschil in het aantal uren daglicht kleiner gedurende het kalenderjaar dan in het noorden.

Voor Hanoi (noorden van Vietnam) geldt dat eind december de zon rond 06:30 uur opkomt en rond 17:30 uur weer ondergaat. In juni is er ongeveer 2,5 uur langer sprake van daglicht. De zon komt dan rond 05:15 uur op en gaat rond 18:40 uur onder.

Voor Danang (incl. Hanoi en Hué) in centraal Vietnam is de zonsopkomst hartje winter (eind december) rond 06:15 uur en is de zonsondergang tegen 17:30 uur. Eind juni, wanneer het hartje zomer is, duurt het daglicht gemiddeld nog geen 2 uur langer dan eind december. De zon komt dan gemiddeld rond 05:15 uur op en gaat rond 18:20 uur weer onder.

In het zuiden gelden weer andere tijden. In Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon) gaat de zon eind december rond 06:10 uur op om vervolgens rond 17:40 uur weer onder te gaan. Eind juni zijn de dagen gemiddeld zo’n 75 minuten langer. De zonsopkomst valt dan rond 05:35 uur en de zonsopkomst rond 18:20 uur.